Samhällsplanering

FFS Väst arrangerar politikerhearing i Göteborg 27/8

Framtidsbilder för Göteborg

Hur kan västsvenska paketet bidra till att minska de sociala klyftorna i Göteborg?

- Politikerhearing inför valet 2014

Mycket av senare tids offentliga debatt om Göteborgssamhället har ägnats åt trafik, transporter och de investeringar som planeras framförallt genom Västsvenska Paketet. Investeringarna intecknar samhällets möjlighet att finansiera många andra angelägna projekt under en lång period. Det är därmed viktigt att effekterna av projekten blir positiva men det kan vara svårt för gemene man att förstå såväl behov som konsekvenser.

I Göteborgssamhället växer samtidigt den sociala segregationen. Stadsdelar vars befolkning har lägst inkomst och utbildningsnivå har befäst sin position och till och med gått bakåt de senaste decennierna. Detta trots att utvecklingen får stor medial uppmärksamhet och att segregation tillmäts betydelse för hur vår välfärd ska mätas. Vilka svar vill politiken ge på hur segregationen långsiktigt behöver hanteras?

Vi vill höra politikerna förklara på vilket sätt projekten i västsvenska paketet vid sidan om att öka regionens konkurrenskraft, bidrar till att minska klyftorna i Västsverige. Flera av projekten som ingår i det västsvenska paketet är kontroversiella och har genererat en högljudd debatt i lokala media. Kritik har riktats mot såväl måluppfyllelse som kostnadsbild för de enskilda projekten. Vi undrar därför vilka de samhällskostnader är som externaliseras? Vilka avväganden har gjorts?

Välkommen att lyssna och delta i samtalet!

Deltagande politiker: Johan Nyhus (s), Mats Pilhem (v), Karin Pleijel (mp), Axel Darvik (fp), Maria Berntsson (kd), Theo Papaioannou (vv), Axel Josefsson (m)

Tid: Onsdagen den 27 augusti 2014, kl 18:00-21:00

Plats: Eriksbergshallen, Maskingatan 11

Anmälan: Sker med e-post till ffs.vast@gmail.com (seminariet är kostnadsfritt)

Arrangörer: Föreningen för samhällsplanering, lokalföreningen i västra Sverige

Fråga politikerna denna kväll: #ffshearinggbg2014

Upplägg:

17.30 Mingel Kaffe, fralla och frukt finns framdukat i foajén

18.00 Välkommen, Anna Stenlöf, Ordförande FFS, Lokalföreningen för västra Sverige

18.05 Kort presentation av framtidsbilder för Göteborg från respektive parti

19.15 Bensträckare

19.30 Diskussion, Moderator: Marianne Olsson, Mofirm

21.00 Avslutning

 

Planeringslegendaren Sir Peter Hall död

Planeraren och professorn Sir Peter Hall avled den 30 juli. Förutom att ha skrivit eller redigerat ett 50-tal böcker om planering i både Storbritannien och i andra länder (t ex Cities of Tomorrow: An Intellectual History of Urban Planning and Design in the Twentieth Century ) var han aktivt engagerad i den brittiska samhällsplaneringen, såväl i London som för hela Storbritannien. Peter Hall var bland annat president för FFS systerorganisation i England, Town & Country Planning Association. Denne gigant inom brittisk och europeisk planering närde även ett stort intresse - och besatt omfattande kunskap - om svensk planering och dess kontext. Peter Hall blev 82 år. Länkar:

http://www.tcpa.org.uk/resources.php?action=resource&id=1214

http://www.economist.com/news/obituary/21611035-sir-peter-hall-champion-cities-died-july-30th-aged-82-peter-hall

http://www.ft.com/cms/s/0/9840e462-18cd-11e4-933e-00144feabdc0.html#axzz3ANGr6841

 

PLAN nr 2 uppmärksammat av media

Sveriges Radio:s P1 uppmärksammade i början av sommaren Föreningen för samhällsplanerings tidskrift PLAN nr 2 år 2014 som hade temat "Landsbygd i utveckling". Journalisten Måns Hirschfeldt läste och reflekterade. Ta del av programmet här. "..."Åka till landet". Fast så får man inte säga, menar vissa, det avslöjar ett typisk storstadsperpektiv, där allt utanför stan är en plats man bara besöker ibland. Naturen, obygden, glesbygden, spenaten sak samma - "landet" helt enkelt. Att det också är många som bor på landsbygden glöms ibland bort i samtalet om vad Sverige är och vart Sverige är på väg. Länge har det också varit så att det varit att faktum att de blivit allt färre som gör det. Men tidigare i våras kom siffror som visade på att det under 2013 skedde en befolkningsökning i områden där kurvan tidigare pekar stadigt neråt. Ett trendbrott ropade rubrikerna. Eller? Måns Hirschfeldt har läst tidskriften PLAN som tar sig an frågan."

PLan nr 2 år 2014

FFS bok om svensk samhällsplanering på engelska fortsätter att sälja bra

Tidskriften PLAN och Föreningen för Samhällsplanering (FFS) har tidigare gett ut en engelskspråkig bok om svensk planering. Den senaste var från 2001, men för precis ett år sedan idag, den 14/4 2013, kom vår senaste version som visar och förklarar samhällsplanering i Sverige idag. Det konstaterades igår, vid besök hos FFS kansli, att boken fortfarande säljer bra, vilket är mycket roligt. Se till att skaffa dig ett eget exemplar innan de är slutsålda! Boken ger en översikt över aktuella tendenser i svensk samhällsplanering i vid bemärkelse. Titeln "Planning and Sustainable Urban Development in Sweden" anger färdriktningen. Boken behandlar såväl det svenska planeringssystemet som projekt och processer på nationell, regional och lokal nivå och som bidrar till en hållbar stads- och samhällsutveckling i Sverige. Artiklarna skrivs av ett stort antal praktiker och forskare med god inblick inom dagens samhällsplanering.

2013-planbok-omslag

Vem har nytta av boken?

Boken passar utmärkt som:

• introduktion till svensk planering och stadsbyggande för internationella samarbetspartners

• gåva till utländska gäster eller vid utlandsbesök

• konferensmaterial vid internationella möten

• kurslitteratur vid högskolor och fortbildning

Innehåll

För innehållsförteckning och mer information se här.

Beställning för företag och organisationer

Ordinarie pris är 295 kr inkl. frakt för enstaka exemplar. Vid beställning av 20 exemplar eller fler (i jämna 20-tal då vi levererar 20 ex i varje kartong) är priset 200 kr. Fraktkostnad tillkommer. Kostnaden faktureras. Beställ per e-post till kansli@planering.org Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den Ange antal exemplar, organisationsnamn, leveransadress, fakturaadress, telefonnummer, kontaktperson samt eventuell fakturareferens. Moms utgår ej.

Specialpris för FFS-medlemmar

Ordinarie pris är 295 kr inkl. porto. För medlemmar i Föreningen för Samhällsplanering är priset 245 kr inkl. porto. Betala in summan till plusgiro 351522-8 (Föreningen för Samhällsplanering/PLAN). Ange “FFS-bok”, antal exemplar samt namn och postadress. Är du ännu inte medlem, bli det här!

PLAN nr 2 år 2014

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 2 år 2014 har i förra veckan skickats ut till er FFS medlemmar. Temat för detta nummer är “Landsbygd i utveckling”. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer, se då till att bli medlem genom att klicka här. Ni kommer då också få årets tidigare nummer av PLAN direkt till er, utöver övriga medlemsförmåner som exempelvis vårt elektroniska nyhetsbrev ePLAN. Innehåll och författare i nr 2: Ledare

Nytt & Noterat

Aktuell plan

  • Vision Surahammars centrum

Tema Landsbygd

  • Landsbygdsutveckling i en industrikommun, Stig Henriksson
  • Kan en gemensam vision skapa positiv utveckling?, Patric Åberg
  • Starkare landsbygd genom att satsa orättvist, Anna Lindh Wikblad
  • Vinnare och förlorare i kampen mellan regionerna, Nordregio
  • De ungas flykt till städerna, Charlotta Mellander
  • Har trenden vänt? Om flyttning till och från den svenska landsbygden, Emma Lundholm, Svante Karlsson
  • Holländska livsstilsmigranter i Bergslagen, Marco Eimermann
  • Är turismen räddningen?, Lotta Hedberg
  • De små orternas dilemma, Carl-Johan Engström

Intervju

  • David Molander, konstnär

Recension av böcker

  • Gåturer-metod för dialog och analys
  • Att resa rätt är stort, att resa fritt är större - Kommunala planerares föreställningar om hållbara resor
  • Det förflutna i framtidens stad

Debatt

  • Peter Sörensen, länsombud i Svenska byggnadsvårdsföreningen, har skrivit ett öppet brev till Regina Kevius, stadsbyggnadsborgarråd i Stockholm stad
  • Replik av Regina Kevius
  • Josefina Syssner, forskare och föreståndare för Centrum för kommunstrategiska studier: På jakt efter en politik för kommuner som krymper

PLan nr 2 år 2014

FFS söker redaktör för våra sociala medier

Som framgick i senaste numret av FFS tidskrift PLAN så söker vi en redaktör för föreningen sociala medier. Vi har redan fått in flera intressanta intresseanmälningar men väljer att ändå, också här, publicera annonsen - då vi ser ett behov av att skapa ett team av människor som kan hjälpa till med föreningens sociala medier. FFS söker en redaktör/biträdande redaktörer för våra sociala medier

FFS har valt att för närvarande fokusera på att utveckla sociala medier i form av webb, blogg och facebook. Men det finns också en youtubesida, wikisida samt ett linkedin-forum. Vi söker nu en redaktör/biträdande redaktörer som kan hålla ihop arbetet med FFS sociala medier och  fokusera på att producera nyheter på egen hand och i samspel med PLAN/ePLAN:s redaktion samt med lokalavdelningarna. FFS sociala medier spelar en viktig roll att hålla samman och synliggöra FFS hela verksamhet, ta del av hela verksamheten i form av en bild här. Det ska märkas på de sociala medierna när ett nytt nummer av PLAN kommer eller det arrangeras en lokal mötesplats. Inriktningen för FFS sociala medier är de ska uppleveas vara aktuella och samtidigt neutrala i ställningstagande till olika publicerade nyheter, en samlad publicistisk idé finns att utgå ifrån. Det kan finnas anledning att ompröva vilka sociala medier som FFS ska finnas på, exempelvis ska vi starta upp ett twitterkonto eller inte. Det allra viktigaste är att du är eller ska arbeta med samhällsplanering i men det är också meriterande om du är tekniskt kunnig kring sociala medier. Viss ersättning kommer utgå för arbetet. Mer information lämnas av FFS ordförande Bengt Andersson på email: bengt_e_a@live.se

Årets första FFS ePLAN

Igår kom årets första nummer av Föreningen för samhällsplanering (FFS) nyhetsbrev via email till alla er som är FFS-medlemmar. Är du medlem i FFS men inte fått detta nyhetsbrev, se till att uppdatera din epost adress genom att kontakta FFS kansli.  Är du inte medlem men vill ha bla FFS ePLAN, bli medlem här. Vill du nå ut med din annons för en kommande rekrytering, evenamng, konferens, kontakta FFS ePLAN:s redaktör Anton Sjönblom, så kan han berätta mer om våra fördelaktiga priser - se även här. FFS ePLAN

FFS årsmöte i Europas kulturhuvudstad Umeå den 26/3

FFS nationella årsmöte år 2014 genomförs i Umeå den 26 mars. Umeå är en av Europas Kulturhuvudstäder detta år, mer info här.  I samband med årsmötet kommer seminarier och studiebesök arrangeras kring teman som:

  • kultur och stadsplanering,
  • kulturdriven tillväxt,
  • arkitektur,
  • kulturhuvudstäder, mm.

Boka den 26/3 redan nu och börja planera resan! En övernattning till den 27 mars rekommenderas för den som vill följa kvällsprogrammet. Vi börjar vid lunch den 26/3. Den 27/3 arrangeras det för kännedom en konferens i Umeå om transporter och logistik, som också kan motivera resan. Ytterligare information om programmet kommer inom kort på FFS webb, blogg, facebook. Vi kommer också informera via PLAN/ePLAN. FFS Umeå/Norrland är lokal arrangör.

Umeå

FFS i en figur

I samband med ett möte med PLAN:s nya och avgående redaktörer, ePLAN:s redaktör samt FFS ordförande i förra veckan så ritades en figur upp över Föreningen för samhällsplanering (FFS) organisation och verksamhet. Vi väljer att dela dena figur på FFS blogg, eftersom den förhoppningsvis ger överblick av FFS hela verksamhet. Bland annat eftersom vi de nästkommande dagarna ska presentera nya blogginlägg med uppföljning av 2013 år verksamhet och framåtblick mot år 2014. ffs organisation

Vinnare av Europan 12 Adaptable city

FFS Planeringsblogg har ett flertal gånger uppmärksammat den europeiska tävlingen för unga arkitekter Europan. I samband med uppstarten av årets tävling så skrev vi följande blogginlägg, läs mer här. Vi presenterade vinnarna av Europan 11 i ett blogginlägg som går att läsa här. Igår har vinnarna av Europan 12 utsetts, se nedan, och prisutdelning blir i Göteborg den 20 januari. Bakgrund till Europan

Europan är en sammanslutning av företrädare för arkitekt- och byggbranschen i för närvarande 16 europeiska länder, med uppgift att arrangera arkitekttävlingar för unga arkitekter under 40 år. Initiativet kommer ursprungligen från Frankrike men har sedan 1988 utvidgats till en europeisk tävling, och har nu utvecklats till världens största återkommande arkitekttävling. En länk till Europans webbsida finns här, och en länk till deras svenska Europan webbsida här. Europan Sverige drivs genom Unit Arkitektur AB på uppdrag av Sveriges Arkitekter.

undefined

Europans syfte

Europan är både en tävling om idéer och om konkreta problem på faktiska platser, både en plantävling och en arkitekttävling. Europan söker nya idéer inom stadsbyggande och arkitektur och ger därmed unga arkitekter möjligheter till uppdrag och en chans att lansera sina idéer på ett internationellt plan. Många av de arkitekter som haft framgångar i Europan har senare också kunnat etablera sig med egen verksamhet.

Europan ger också de deltagande städerna möjlighet att få specifika stadsbyggnadsproblem belysta på en europeisk nivå. Även om arkitekttävlingen och dess resultat är Europans huvudidé och största attraktionskraft, så är också de internationella kontakterna och det kunskapsutbyte som dessa ger upphov till väl så viktiga för organisationens grundtankar.

Genom att tävlingen är återkommande och genom de väl dokumenterade tävlingsresultaten kan man också jämföra tendenser och inriktning över tiden och i olika europeiska länder. Detta material utgör en unik sammanställning av nutida stadsutveckling och arkitektur och är därför ett viktigt underlag för forskning och utveckling inom dessa områden.

Europan

Logga i samband med uppstart av Europan 12

Europan 12: Adaptable city I årets omgång av Europan har Sverige haft fler områden och bidrag än någonsin. Fem svenska kommuner har deltagit i tävlingen och sammanlagt 145 tävlingsbidrag har kommit in. Här är årets vinnare:

  • Höganäs: Twin Phenomena. Arkitekter: Enrique Arenas (ES), Luis Basabe (ES) och Luis Palacio (ES): Länk till vinnarmaterial här.
  • Kalmar: Protection, Density and Complexity. Arkitekter: Verónica Sánchez Carrera (ES), Julia Font Moreno (ES), Beatriz Sendin Jimenez (ES) och Indalecio Battles Abad (ES). Länk till vinnarmaterial här.
  • Haninge: Parklife. Arkitekter: Christian Scott Rasmusson (SE) och Johan Källander (SE). Länk till vinnarmaterial här.
  • Hammarö: Paths. Arkitekter: Federico Colella (IT) och Hugo Vargas (MX). Länk till vinnarmaterial här.
  • Kristinehamn: Responsive System: Arkitekter: Mario Benedetto Assisi  (IT), Irene Toselli (IT), Valentina Milani (IT), Giulia Pozzi (IT) och Giuseppe Crispino (IT). Länk till vinnarmaterial här.

- Samhället förändras snabbare än någonsin och många kommuner är i behov av planeringsidéer som är flexibla över tid, processer istället för form. Många av de prisbelönta förslagen kan anpassa sig till framtida förändring, säger Mikael Frej på det Svenska Europansekretariatet.