PLAN har nya redaktörer – vad vill de?

– Vi vill möjliggöra diskussion och ge plats åt många olika röster. PLAN är en viktig arena, kanske den enda arenan, för samtal om planering, säger tidskriftens nya redaktörer Ebba Högström och Lina Berglund-Snodgrass.

I tio år har PLANs nya redaktörer känt varandra. De träffades när Lina Berglund-Snodgrass var doktorand i planering och Ebba Högström lektor vid Blekinge Tekniska Högskola (BTH). Sedan dess har de haft ett roligt och dynamiskt samarbete i både utbildning och forskning. Ebba är utbildad arkitekt, docent och lektor vid Institutionen för fysisk planering på BTH, och Lina är landskapsarkitekt, teknologie doktor och lektor vid Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Ebba finns vanligen i Karlskrona och Stockholm, Lina i Växjö och Malmö – vi fångar dem när de mötts upp en klämdag i maj för att fortsätta planera sitt första nummer av PLAN. Ett uppdrag de tar på största allvar.

– Medlemmarna är nyckeln till tidskriften, den finns ju tack vare föreningen. Ett skäl till att den här tidskriften kunnat överleva så länge är kanske just att det är en föreningstidskrift och inte en allmän tidskrift som kan köpas i lösnummer. Därför är det viktigt att ge utrymme för det som medlemmarna i föreningen är intresserade av.

En viktig del av redaktörskapet är redaktionsrådet som Ebba och Lina ser som öronen och ögonen utåt och de har utökat redaktionsrådet för att få olika perspektiv på samhällsplaneringsprocesser i olika delar av landet.

– Att vara förankrade i vad som händer i praktiken och i föreningen på de lokala planen är viktigt.

“If planning is everything, maybe it´s nothing?”

Samhällsplanering är, som Aaron Wildavski påpekade, kanske allt och därför ingenting. Ebba och Lina har en mycket klar bild över att PLAN är inriktad på planering, och att det kräver fokus hela vägen.

– Det är lätt att man glider ut i andra frågor. Vi vill att de alltid ska relatera till planering. Planering är ett brett område så det finns många sätt att diskutera det på.

De menar att det inte finns några sanningar om hur vi bör planera och att alla som jobbar med de här frågorna bör delta i diskussionerna. Inte minst betonar de att studenterna behöver dras in och studentperspektivet lyftas ännu mer. Utbildningarna ges vid många olika institutioner och det finns ingen som bevakar utbildningsrelaterade frågor. Vilka är framtidens planerare?

– Vi vill få in en ny generation av planerare i föreningen. Föreningen för samhällsplanering har en viktig roll att förena i en yrkesidentitet.

Ny studentredaktion

PLANs nybildade studentredaktion är en konsekvens av detta. Efter att ha fått en stor mängd svar valdes fem personer ut till studentredaktionen som får ansvara för en egen sektion i tidskriften och deltar på redaktionsrådsmöten. Förhoppningen är att få luft under vingarna i föreningen och kunna engagera studenter att driva frågor på andra sätt även utanför tidskriften.

Vilka metoder och verktyg ser de nya redaktörerna som är mest användbara för att samhällsplanerare ska kunna ta itu med de utmaningar som vi står inför idag?

– Det florerar många recept på enkla lösningar och det finns en marknad för metoder och standarder att använda. Det är press på snabba processer. Tvärtom tycker vi att vi måste ta tid att tänka, kanske till och med betona vikten av slow planning. Kanske ska vi inte alltid arbeta i projekt, som har sin egen process som står emot att det får ta tid.

Hur kommer PLAN att förändras?

Tema i Ebbas och Linas första nummer, som utkommer vecka 26, är den gröna omställningen i norra Sverige. Skillnad mot tidigare är att temat inte är hela numret utan det blir fler återkommande delar, som studentredaktionens sida. Lokalföreningarna kommer också att ha en egen sida, där de kan turas om att lyfta diskussioner som pågår i den egna regionen. Andra återkommande inslag är en essä, bokrecensioner, nya rön/forskning och varje nummer avslutas med en krönika eller serie.

PLAN är en papperstidskrift som kommer ut endast till medlemmar fyra gånger per år. En exklusiv medlemsförmån, men diskussion pågår om hur man skulle kunna nå ut på ett bredare plan.

– Nästan all kommunikation sker snabbare i andra medier. PLAN måste nog också vara en del av det här. Och vi vill hitta sätt att göra innehållet tillgängligt för fler.

I den här andan vill Ebba och Lina gärna fortsätta spåret från tidigare redaktörer med lanseringsevent, där man bjuder in skribenter att diskutera vad de har skrivit.

– I den bästa av världar kan vi resa runt och växla plats för eventet.

Lång tradition med lågintensiv påverkan

Hur tidskriften påverkar i det långa loppet tycker de är svårt att säga, men de är eniga om att PLAN har en lågintensiv påverkan.

– Vi fortsätter i den traditionen. Det är väldigt roligt att få vara del av den här långa traditionen.

Redaktörerna Lina Berglund-Snodgrass och Ebba Högström