Energismart samhällsplanering

Föreningen för Samhällsplanering var den svenska partnern i EU-projektet SPECIAL – Spatial Planning and Energy for Communities In All Landscapes) som pågick 2013-2016. SPECIAL genomfördes av åtta europeiska planeringsorganisationer med syfte att utveckla planerarkårens och andra samhällsbyggares kunskap om sambanden mellan fysisk planering och hållbar energi, samt att öka kompetens och förmåga att i samverkan integrera energiperspektivet i samhällsplaneringen. I Sverige genomförde FFS ett antal utbildningar i Stockholm-Mälardalen och i Västra Götaland, i samarbete med regionala och lokala aktörer.

Workshop om att strukturera energilösningar relaterade till olika rumsliga nivåer

Workshop om att strukturera energilösningar relaterade till olika rumsliga nivåer

Ett annat syfte var att bygga partnerskap med europeiska samhällsplaneringsorganisationer. Det var möjligt för Föreningen för Samhällsplanering att visa upp oss på en europeisk arena och knyta an till de olika internationella nätverk som påverkar samhällsplaneringen på europeisk och global nivå.

Modell från den internationella byggutställningen IBA Hamburg (2013)

Modell från den internationella byggutställningen IBA Hamburg (2013)

Ytterligare ett syfte var att utbyta och sprida idéer och kunskap. Vi hoppas att informationen nedan kan vara ett stöd och inspirationskälla för svenska planerare och samhällsbyggare som vill skapa energismartare och bättre städer och samhällen!

Mer om energismart samhällsplanering

Energismart samhällsplanering

(red. M J Lundström, C-Engström & U Ranhagen)

FFS SPECIAL-skrift som lyfter fram goda exempel på tvärsektoriell energismart samhällsplanering, presenterar olika modeller, angreppssätt och planeringsverktyg som stöd för energismart planering samt kortfattat summerar den svenska delen av SPECIAL samt FFS SPECIAL-teams reflektioner kring projektet och uppmaningar om vad som behöver göras inom den svenska samhällsplaneringen.

Klicka här för nedladdning (3,2 MB)

Spatial Planning and Energy - a guide for planners

SPECIAL-projektets samarbete med den Europeiska planeringsorganisationen ECTP-CEU har resulterat i en guide om hur energifrågorna kan hanteras i den fysiska planeringen.

Klicka här för nedladdning (6,4MB)

Fyra stora och tjugo små steg - idéskrift om fysisk planering

En populärvetenskaplig skrift som presenterar den planeringsmetodik för energismart samhällsplanering som utvecklades under Energimyndighetens FoU-program Uthållig kommun. Viktig beståndsdel i de svenska SPECIAL-utbildningarna.

Klicka här för nedladdning (3,9 MB)

Att integrera hållbarhets- och energifrågor i fysisk planering – metoder och verktyg

Ulf Ranhagens slutrapport från Uthållig kommun fysisk planering. En fylligare akademisk rapport som var underlaget till Fyra stora och tjugo små steg.

Klicka här för nedladdning (6,1 MB)

The SymbioCity Approach

En svensk planeringsmodell för hållbar stadsutveckling som utvecklats sedan tidigt 00-tal och som används i utvecklingsländer samt för att marknadsföra svensk planeringsmetodik och miljöteknik. Utvecklades i samklang med Uthållig kommun-metodiken.

Klicka här för nedladdning (6,0 MB)

Den Goda Staden

Slutrapport från mångårigt FoU-projekt om samordnad stads- och trafikplanering, organiserat och finansierat av Trafikverket. Lärdomar från projektet har varit viktiga för FFS SPECIAL-utbildningar.

Klicka här för nedladdning (6,1 MB)

En processmodell för strategisk samhällsplanering: Forum – Arena – Court

En populärvetenskaplig och kondenserad version av Charlotta Fredrikssons avhandling Planning in the’ New Reality’ – Strategic Elements and Approaches in Swedish Municipalities. Här ligger fokus på processmodellen F-A-Cvars huvudsakliga egenskap är att få en strategisk inriktning att också bli föremål för handling.

Klicka här för nedladdning (1,2 MB)

Regionala bilder och översiktsplanering

En skrift av Carl-Johan Engström och Charlotta Fredriksson om strategiskt arbete och samverkan på kommunal och regional nivå för att stärka regional konkurrenskraft och hållbar utveckling.

Klicka här för nedladdning (0,9 MB)

Klimatsmarta och attraktiva transportnoder

Slutrapport från KTH/LTU:s FoU-projekt om att förbättra kunskapen om relationen mellan stationer och dess urbana omgivning samt utveckla planeringsprocesser för att stärka stationsnärhetseffekten även utanför stationens gångavstånd.

Klicka här för nedladdning (6,7 MB)

Kretsloppsmodell 2.0 för Norra Djurgårdsstaden

KTH-rapport från FoU-projekt om att utveckla en kretsloppsmodell som fångar in fler dimensioner än Hammarby sjöstads kretsloppsmodell och som möjliggör både översiktliga och detaljerade beskrivningar av resursflöden i olika tidsperspektiv och geografiska områden.

Klicka här för nedladdning (11,3 MB)

 

Energy efficient planning and architecture in Wilhelmsburg – Good practice and experiences from IBA Hamburg

Jan Gerbitz, project coordinator IBA Hamburg

I samband med den internationella byggutställningen IBA Hamburg (2013) har Hamburg arbetat med att utveckla stadsdelen Wilhelmsburg till en hållbar stadsdel, särskilt med fokus på hållbar energi. I en energiatlas kartläggs och testas olika koncept, perspektiv och scenarier för hur Wilhelmsburg stegvis ska kunna reducera sin klimatpåverkan till noll år 2050. 

En bunker från andra världskriget har omvandlats till en energibunker som genererar värme och el från förnybara källor liksom lagringsmöjligheter. Bredvid har man renoverat bostadshus till en god energimässig standard utan dramatiskt höjda hyror. Ett närliggande avfallsberg (Energieberg) har täckts över och blivit rekreationsområde med väl utformad landskapsarkitektur samt möjliggjort byggande av två gigantiska, men elegant utformade vindsnurror. Centralt i Wilhelmsburg har man uppfört en grupp större stadsvillor (flerfamiljshus) där smarta lösningar för låg energianvändning, hållbara material och mikroproduktion av  el och värme visas.

Territorial energy tools for integrated energy and spatial planning in the Canton of Geneva

Martin Clerc de Senarclens, Adjoint scientifique, Canton de Genève

Som svar på energi- och klimatutmaningarna har den schweiziska kantonen Genève tagit fram nya arbetssätt för att samordna energiplaneringen med den fysiska planeringen. Man har utvecklat ett rumsligt energikoncept för varje plannivå – från detaljplan till stad- och region. Syftet är att identifiera viktiga aktörer och deras respektive roller, att samordna dem och beakta deras intressen och begränsningar samt att ta fram energiförsörjningsstrategier som främjar lokala resursanvändning.

Den nödvändiga energiomställningen kräver ett ökat samarbete mellan planerare och energiexperter, i Genève har man bl a arbetat med att öka förståelsen för varandra och utvecklat ett gemensamt vokabulär mellan sektorerna. Detta framgångsrika arbete ligger till grund för att man tilldelades det europeiska stads- och regionplaneringspriset 2014.

Integrerade planeringsprocesser för översiktsplan och energi- och klimatstrategi - föredömet Borås

Susanne Arneborg, hållbarhetsstrateg och My-Linda Lorentsson, översiktsplanerare, Borås stad

Borås stad har varit en aktiv deltagare i Energimyndighetens kompetensutvecklingsprogram Uthållig kommun sedan starten 2004. Staden har insett behovet av öka samverkan mellan sektorerna för att utveckla kommunen i en hållbar riktning i enlighet med stadens vision och strategi Borås 2025.

De inledande skedena i arbetet med att ta fram översiktsplan och energi- och klimatstrategi genomfördes i en gemensam process för att få en gemensam grund och för att de två strategidokumenten ska bidra till utveckling i samma riktning. Hålbarhetsindikatorer baserat på kriterier i vision Borås 2025 har använts för att ta fram och testa olika konceptuella scenarier och framtidsbilder vilket resulterat i en gemensam Framtidsbild 2035. Denna ligger till grund för energi- och klimatstrategins och översiktsplanens utvecklingsstrategier. 

Arbetet har skett i nära dialog med Boråsarna, bland annat med stadens ÖP-buss.