Back to All Events

Följ med på guidad tur till biosfärområdet Storkriket

  • Malmö C nedre Sverige (map)

Lunds, Eslövs och Sjöbo kommuner samarbetar sedan flera år tillbaka för att få UNESCO att godkänna Storkriket som ett internationellt biosfärsområde. Hur har processen gått? Vilka hinder och möjligheter utgör ett Biosfärområde för mark- och vattenanvändning, exploatering och allemansrätten?

Föreningen för samhällsplanering södra arrangerar en rundresa i Storkriket. Vi genomför den genom samåkning i egna bilar. Uppge i anmälan om du har bil och hur många passagerare du kan ta med.

Medtag egen matsäck.

Tid: onsdag den 8 maj, kl. 17–20 (tiderna är ungefärliga)

Plats: samåkning i bilar från Malmö C. Sök efter signalement: Stork

Program

17.00 Avfärd från Malmö C. Samåkning i egna bilar. Restid ca 40 minuter.

Det finns även minst en bil som kommer köra från Lund. Vill du hellre åka med från Lund, kontakta Jaana (se nummer längst ner), så hittar vi en plats till dig!

17.40 Samling vid utsiktsplatsen i Harlösa. Adress: Bligehöj, mittemot Harlösa kyrka

  • Anna-Karin Poussart, verksamhetsledare för Storkriket ger inledande information.

18.00 Vi reser vidare till Storkhägnet Hemmestorps mölla, restid ca 20 minuter.

18.30 Samling vid Storkhägnet Hemmestorps mölla. Adress: Hemmestorps byaväg 144-77. Vi sitter i länsstyrelsens lokal och passar på att äta medhavd matsäck.

  • Anna-Karin Poussart, verksamhetsledare för Storkriket, ger information om processen att bilda biosfärområde, ansökan till Unesco, intressekonflikter mm.

  • Camilla Anderson, samhällsplanerare på Region Skåne lyfter synpunkter ur regionens yttrande över förslaget till ansökan till Unesco.

  • Jörgen Nilsson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen, berättar om naturreservatet Klingavälsåns dalgång, ett av Skånes största naturreservat.

19.30 Resa tillbaka till Malmö C.

Alternativ: Ta direktbuss 8 från Malmö till Veberöd. Det finns möjlighet för ett begränsat antal personer att plockas upp i Veberöd för rundturen för att sedan ta direktbussen tillbaka till Malmö. Ifall detta är aktuellt för dig, vänligen kontakta Jaana snarast för att veta om det finns platser kvar.

OBS! Genomförandet av rundresan är beroende av tillgången till bilar.

Vi behöver din anmälan om deltagande senast 5 maj.

Anmäl dig här

Kontaktperson

Jaana Asp, 070-981 25 49, jaana_asp@outlook.com