Ledare: PLAN 2018 #1

2017 fyllde Föreningen för samhällsplanering och dess medlemstidning PLAN 70 år. Det firades med konferens på tema Nu formas framtiden. Konferensens genomarbetade program återkommer i det här numret, där merparten av konferensens deltagare har bidragit med texter. Vi hoppas och tror att ni kommer ha stor behållning av de många perspektiv som ryms häri.

Sjuttio år efter starten är Föreningen för samhällsplanering och tidskriften PLAN starkare än på länge. Antalet prenumeranter ökar och vårt genomslag i nationell media, inflytande på större konferenser och synlighet i syskonorganisationer såsom Sveriges Arkitekter har vuxit. Det är en bra tid att börja något nytt för de nya redaktörerna Sara Widås och Helen Runting för vilka jag har mycket stort förtroende. 2018 kommer PLAN att under de nya redaktörerna ges ut i fyra nummer, varav de tre kommande har ett lite nytt uttryck. Passa på att skicka in era egna texter och förslag på författare. Kommande nummer under året rör sig inom tema Framtiden.

För mig har mina fyra år på PLAN varit fantastiskt roliga och fyllda av lärdomar. Inte minst tack vare min kollega Malin Bosaeus och alla våra fördjupade samtal. Tack också till övriga redaktio­nen genom Fredrik Reinius och Peter Brisman. Även mötena med den starka redaktionskommittén och de grafiska formgivarna Studio Moss är del av mina lyckliga minnen från tiden som redaktör. Men kanske mest av allt vill jag tacka alla skribenter och läsare som har berikat mitt liv och gjort tidningen till det den är idag. Jag tycker att vi tillsammans är på god väg att bygga nytt förtroende för planering och stadsbyggnad i Sverige. Jag ser med spänning fram emot de kommande sjuttio åren och hoppas såklart jag springer på er alla framöver. Vi ses! 

Kram
/Björn