Back to All Events

Stadsvandring vid Tinnis

  • Tinnerbäcksbadet Torkelbergsgatan Linköping, Östergötlands län, 582 25 Sweden (map)

Aktiviteten är gratis och öppen för alla.

Datum: 28 april

Plats: Samling utanför entrén till Tinnerbäcksbadet, Torkelbergsgatan, 582 25 Linköping

Tid: 18.00

På 1920-talet när vattenkvaliteten i Stångån ansågs för dålig för att vara i vid simträningar sökte Linköpings stad nya lösningar. En konstgjord badsjö anlades i staden och denna har under årens gång spelat en viktig roll i staden och för invånarna. I samband med stadsomvandling under 2020-talet har badsjön och det intilliggande utomhusbadet och dess fortlevnad seglat upp i den lokala debatten.

Följ med FFS Östergötland på en guidad vandring om Tinnis med fokus på dess framväxt och betydelse för Linköping och dess invånare. Guidar gör Hans Nilsson.

Hans Nilsson är professor emeritus i historia vid Linköpings universitet. Hans specialiteter är lokalhistoria och historisk demografi. Under många år har Hans jobbat med det östgötska kulturarvet och organiserat nätverk med olika aktörer för att öka kraften i samarbetet. På senare år har han engagerats i fortlevnaden av Tinnis och för att rädda det som räddas kan.

Bildbeskrivning

Tinnerbäcksbadet år 1980. Bad. Simbassäng. Pool.
Tinnerbäcksbadet öppnades den 19 juni 1938. Anläggningens slutliga utformning skapades av stadsarkitekten Sten Westholm. Den tidstypiska entré-, omklädnads- och restaurangbyggnaden är i stort ännu orörd sedan den uppfördes. Den drivande politiska kraften bakom badet var köpmannen Axel Brunsjö. I vissa kretsar kallades badet för Brunsjön, efter köpmannens stora engagemang för badet.

Bild finns på https://digitaltmuseum.se/021016936645/tinnis-ar-1980 

Fotograf: Jagerwall, Einar. /Bild Linköping.