FFS Umeå Norrland bjuder in till tre spännande mötesplatser

FFS Umeå Norrland bjuder in medlemmar i föreningen och yrkesverksamma i samhällsutvecklingen i vid bemärkelse till en serie lunchseminarier kring samhällsplanering under hösten/vintern 2012. 26/10 "Kompensation - ett nytt verktyg i samhällsplaneringen",  där Anders Enetjärn från Enetjärn Natur kommer att svara för huvudpresentationen. OSA 19/10.

23/11 "Umeås identitet – en framgångsfaktor", där Sara Bragée från Tyréns kommer att svara för huvudpresentationen. OSA 16/11

18/1 Planering – det största hotet mot utveckling? , där Björn Johansson från Balticgruppen kommer att svara för huvudpresentationen. OSA 11/1.

Upplägg Efter en inledande presentation på 30 minuter följer en intresseväckande debatt där du har möjlighet att delta, skärpa sinnet, diskutera och hjälpa till att lyfta allas våra blickar. Lunchseminariet startar kl 11.45, kom i god tid för att köpa din lunch. Arrangemanget beräknas sluta kl 13:00.

Glöm inte att föranmäla dig. Anmälan till royne.soderstrom@umea.se senaste OSA datum framgår ovan.

Idéer på innehåll för vårens mötesplatser? Vill du vara med och väcka debatt under våren? Hör av dig till Anna Gemzell, e-post anna.gemzell "at" trafikverket.se

FFS söker webbredaktör - arbetet är arvoderat

Föreningen för samhällsplanering (FFS) är mitt inne i ett spännande arbete med att utveckla sina digitala informationskanaler. De huvudsakliga informationskanalerna är webbplatsen, blogg, facebook-sida samt ett nytt digitalt nyhetsbrev. En ny organisation för att utveckla dessa digitala kanaler börjar komma på plats. Vi söker nu en ny webbredaktör som dels ska ajourhålla den nuvarande webbplatsen www.planering.org, dels ska vara beställare för och utveckla innehållet på en ny webbplats som är tänkt att lanseras i början av 2013. Arbetet är arvoderat. Den nuvarande webbredaktören har tagit fram ett förslag på inriktning för en framtida webbplats. Förslaget har förankrats hos föreningens styrelse. Den nya webbplatsen är tänkt att samla allmän information om föreningen, de aktiviteter som föreningen genomför samt omvärldsbevakning i form av kortare texter i bloggformat. Webbplatsens innehåll är tänkt att knytas närmare föreningens Facebook-sida och föreningens nya digitala nyhetsbrev. På sikt kommer också ett digitalt, sökbart artikelarkiv för föreningens tidskrift PLAN att utvecklas. Rekommendationen är att en ny webbplats baseras på Wordpress, som redan är den plattform som FFS blogg nyttjar. Det är därför en fördel om du har vana vid att arbeta i Wordpress. Du bör därtill ha grundläggande färdigheter i HTML. Har du kunskap om stilmallar (CSS), PHP och MySQL så är det en fördel, då det möjliggör mindre anpassningar i webbplatsens struktur efterhand nya behov uppstår.

Tanken är att den nya webbplatsen ska vara:

  • tydligare gentemot befintliga och potentiella medlemmar
  • enklare för besökare och publicister samt
  • attraktivare för annonsörer och partners

Som webbredaktör är du mitt i hela föreningens verksamhet och får stora möjligheter att påverka hur föreningen kommunicerar, och därmed hur FFS uppfattas av medlemmar och allmänhet.

För mer information kontakta FFS ordförande Carl-Johan Engström. Kontaktuppgifter finner du här.

FFS nya e-PLAN har skickats per epost

FFS har fått en ny informationskanal - det nystartade nyhetsbrev e-PLAN! Nyhetsbrevet e-PLAN skickades för första gången ut nu i veckan. Om du är FFS-medlem men inte har fått e-PLAN bör du på en gång kontakta kansliet, så att vi får din korrekta mail-adress. I medlemsregistret saknas e-postadress för ett antal medlemmar. Det har också visat sig att vissa e-postadresser är felaktiga och returnerar e-PLAN. Tanken med e-PLAN är ett nyhetsbrev som ska samla aktuell föreningsinformation, samhällsplaneringsrelaterade notiser och länktips, d.v.s. omvärldsbevakning, samt ge utrymme för platsannonsering. Nyhetsbrevet utgör ett mer aktualitetsbetonat komplement till föreningens tidskrift PLAN, som även framgent kommer utgöra stommen i föreningens kommunikation. Nyhetsbrevet kommer att skickas per epost enbart till de som är medlemmar i FFS, för att på så sätt öka medlemsnyttan. Vår webb, blogg och facebooksida kommer dock även fortsättningsvis att vara öppna för alla intresserade dvs oavsett om man är eller inte är  FFS medlem.

Under hösten och vintern provar vi oss fram. Har du frågor, idéer eller önskar annonsera är du välkommen att kontakta redaktionen på eplan@planering.org

Stöd FFS - Bli partner!

Föreningen för Samhällsplanering – FFS – är en viktig aktör för planeringens och stadsutvecklingens förnyelse. Vi är en ideell, politiskt oberoende organisation som sprider kunskap, väcker debatt och skapar möten mellan samhällsplaneringens olika aktörer. Vi utökar nu exponeringen i våra olika medier och vill därför erbjuda fler företag och organisationer att bli våra samarbetspartners. Genom att vara synlig i våra fora når man professionella planerare, politiker, företagare, forskare och studerande inom samhällsplaneringens breda spektra. Vårt koncept – som vi hoppas är intressant för Er – kallar vi FFS Partner.

Utmaningar för svensk samhällsplanering

Svensk samhällsplanering står inför stora och nya utmaningar. Hur möter vi en ökande internationalisering med skarpare konkurrens mellan regioner? Hur ska ekologisk, ekonomisk och social hållbar utveckling hanteras i praktiken? Vad betyder dessa och andra utmaningar för samhällsplaneringen och dess aktörer?

Föreningen för samhällsplanering

Föreningen för Samhällsplanering – FFS – är organisationen för den som har intresse av planeringen för framtidens boende och arbete, infrastruktur, miljö, lokal- och regional utveckling samt stadsbyggnad. Vi finns för den som vill vara i framkant och möta framtidens utmaningar.

FFS bildades 1947 i samband med att Sverige fick en ny lagstiftning för planering och bostadspolitik. FFS arbetar nationellt och regionalt. Vi driver frågor om professionell utveckling. Vi arrangerar mötesplatser, studieresor och andra aktiviteter. Föreningen arbetar genom sex lokalavdelningar, tidskriften PLAN och digitalt med hemsida, blogg, nyhetsbrev mm. Vi är idag cirka 1 000 aktiva planerare i föreningens medlemskap men vi når ut till betydligt fler genom alla våra aktiviteter.

FFS Partner Plus (max 4 per år), 20000 kr/år

Följande ingår:

  • Logotyp plus länk på www.planering.org och på Planeringsbloggen
  • Logotyp på PLAN:s föreningssida i varje nummer
  • En helsidesannons på PLAN:s baksida
  • Fem prenumerationer på PLAN
  • Ett exemplar av Plan International
  • God exponering av platsannonser i e-PLAN som lanseras år 2013

FFS Partner, 10000 kr/år

Följande ingår:

  • Logotyp plus länk på www.planering.org och på Planeringsbloggen
  • En halvsidesannons i PLAN
  • Två prenumerationer på PLAN
  • Ett exemplar av Plan International
  • God exponering av platsannonser i e-PLAN som lanseras år 2013

Intresserad av att bli FFS PARTNER?

Kontakta vårt kansli för information E-post: partner@planering.org Telefon: 076-418 78 99 Webb: www.planering.org Webblänk, direkt till information på FFS webb finns här.

EUROPAN 12 - Urval av svenska tävlingstomter under hösten

Europan är en internationell tävling för arkitekter under 40 år. Europan är en av världens största arkitekttävlingar, med cirka 2000 tävlande i 17 europeiska länder. Vi har uppmärksammat tävlingen här på planeringsbloggen förut, se inlägg om vinnarna Europan 2011 här,  och ny startar en ny omgång, EUROPAN 12.

Europan 12: ADAPTABLE CITY

Hur skall en stads identitet bevaras när dess funktioner ändras? Hur kan det tillfälliga samverka med det varaktiga? Går det att stärka städers motståndskraft mot plötsliga förändringar? Under EUROPAN 12 med temat ADAPTABLE CITY kommer själva tiden att utforskas. Vilket inflytande har den på staden, och hur kan vi använda detta till att skapa bättre städer?

Fyra svenska tävlingstomter väljs ut under hösten 2012

EUROPAN 12 är nu under planering. Sveriges Arkitekter är nationell huvudman. Europan Sverige inbjuder kommuner och utvecklare att presentera förslag till svenska tävlingsområden. Fyra tomter kommer att väljas ut under hösten 2012. Vill ni vara med?

Europan tillhandahåller hela arrangemanget för en arkitekttävling. De sammanställer programmet, de utlyser och marknadsför tävlingen internationellt, de handhar alla tävlande och tävlingsförslag, arrangerar juryförfarandet och står för prisutdelning. Avgiften för deltagande tomter är 950 000 kronor, som kan delas upp på tre budgetår.

Mer information

Mer information finns på Europan svenska webbsida .

PLAN:s diskussionsartikel nr 2-3 år 2012: "Det behövs ett nytt system för planer och tillstånd!"

Föreningen för samhällspanering (FFS) ger ut tidsskriften PLAN fyra gånger per år. Tidsskriften går enbart till de som är medlemmar i FFS. För att öka interaktivteten mellan PLAN och föreningens digitala medier kommer vi att välja ut en artikel per nummer som även kommer att publiceras här. Det möjliggör en snabbare diskussion än vad fallet varit tidigare. Diskussionen är också självklart öppen för de som inte är medlemmar. Förhoppningen är också att publiceringen av en artikel per nummer kommer att väcka intresse av att bli medlem i FFS  för de som ännu inte är det och på så sätt kunna ta del av alla de intressanta artiklar som publiceras i PLAN. Vi väljer att denna gång, PLAN nr 2-3 år 2012, att presentera artikeln ""Det behövs ett nytt system för planer och tillstånd!" av Thomas Kalbro, Eidar Lindgren och Jenny Paulsson som är verksamma på institutionen för Fastigheter och byggande/Fas­tig­hetsvetenskap vid KTH.

Det behövs ett nytt system för planer och tillstånd!

I dag sker initieringen av större byggprojekt normalt innan detaljplanearbetet påbörjas. Det betyder att detaljplanen – från att tidigare ha varit just en ”plan” för framtida bebyggelse – har övergått till att bli ett första tillstånd för ett konkret projekt. Ett tillstånd som sedan följs upp med ytterligare tillstånd i form av bygglov

En annan förändring som skett, under främst den senaste tioårsperioden, är att många detaljplaner kombineras med s.k. gestaltningsprogram. Dessa program kan vara mycket detaljerade med bilder, illustrationer och ritningar som beskriver av byggnaders och anläggningars utformning, färgsättning, material mm. 

I 2011 års plan- och bygglag förs ingen närmare diskussion om planernas detaljeringsgrad. I grunden gäller alltså fortfarande 1987 års PBL. Av förarbetena framgår att detaljeringsgraden är en bedömningsfråga i det enskilda fallet. Men avgörande för bedömningen är i mångt och mycket vilket krav medborgarinflytande ställer på information i planen. Däremot – för sådana frågor som uteslutande rör relationen mellan kommunen och fastighetsägare/byggherrar – har det i princip mindre betydelse om de behandlas i detaljplanen eller vid bygglovprövningen.

Problem med hög detaljerings­grad

För att belysa – potentiella – problem med hög detaljeringsgrad ges här några exempel på praktiska och juridiska komplikationer som kan uppstå.

Byggnaders placering/storlek/utformning

Det finns byggnadstekniska skäl att inte låsa byggnaders placering, storlek och utformning alltför precist. Inte sällan uppdagas att markförhållanden eller byggteknik gör det svårt – eller olämpligt – att exakt hålla sig till planen. Det beror på att tekniska/fysiska förutsättningar för byggandet knappast kan bli fullt klarlagda förrän i samband med projekteringen. Om byggprojektet avviker från detaljplanen kan i princip tre situationer uppstå. 1)    Avvikelsen betraktas som ”liten” och bygglov kan därmed beviljas, under förutsättning att berörda grannar får lämna synpunkter på avvikelsen. 2)    Avvikelsen går utöver vad som kan betraktas som ”liten”. I detta fall måste planen ändras enligt reglerna om samråd m.m.  3)    Det tredje alternativet är att man ”ger upp”, dvs. man följer planen och bygger på ett sätt som varken kommunen eller byggherren önskar.

Byggnaders användning

Snävt avgränsade bestämmelser om byggnaders tillåtna användningssätt kan föranleda problem i bygglovskedet. En planstridig användning kan ibland vara helt okontroversiell, där såväl grannar som byggnadsnämnd accepterar det nya, oförutsedda användningssättet! I detta fall ger PBL – i motsats till vad som gäller för byggnaders placering, utformning och storlek – inte något utrymme för avvikelser från planen. Här återstår alltså bara alternativet att göra en planändring.

Tidiga låsningar – i projekt med långa planprocesser

Problematiken med detaljerade planbestämmelser blir särskilt påtaglig om dessa i praktiken låses i planärendets inledning. Antag att det redan i programskedet – eller ännu tidigare vid begäran om planbesked – tas fram detaljerade beskrivningar av byggnaders arkitektoniska utformning, fördelning på lägenhetsstorlekar m.m. Efter något eller några år läggs samma detaljer fast i bindande planbestämmelser, som vinner laga kraft efter ytterligare en tid. Då har kanske marknadens efterfrågan och/eller synen på god arkitektur ändrats jämfört med vad som gällde några år tidigare då planarbetet startade!

KTH-undersökning av detaljplaner och gestaltningsprogram

Vid större projekt är det i dag vanligt att med s.k. gestaltningsprogram, som detaljerat redovisar hur den nya bebyggelsen är tänkt att utformas. För att illustrera kopplingen mellan detaljplanens formella bestämmelser och gestaltningsprogrammens innehåll har vi analyserat 36 planer och program. I 20 fall fanns direkta kopplingar mellan planbestämmelserna och programmet – med konsekvensen att detaljer i gestaltningsprogrammen blir juridiskt bindande. I elva av de tjugo fallen var kopplingarna dock otydliga. Med följd att också bygglovprövningens koppling till planen blir otydlig. Vad är det då bygglovhandläggarna har att rätta sig efter?

I 16 av fallen fanns det inte någon formell PBL-koppling mellan plan och program. Men här förbinder sig ändå byggherren, genom exploateringsavtal/markanvisningsavtal, att följa programmet.

Behövs två tillståndsbeslut? Både detaljplan och bygglov?

Grundtanken i PBL är att besluten om byggande ska tas i två steg – först detaljplan och därefter bygglov. Denna uppdelning i två beslut är logisk, då frågor av olika karaktär behandlas i de två besluten, dvs. lämplighetsfrågor om markanvändningen prövas i planen och den närmare bebyggelseutformningen i bygglovet (se figuren nedan).

I slutändan kan man – enligt lagens bokstav – uppnå samma resultat oavsett om bebyggelseregleringen sker i detaljplanen eller bygglovet, eftersom PBL:s krav på bebyggelsen är desamma med eller utan detaljplan. Samtidigt framhålls i lagens förarbeten vikten av att kommunen i förväg visar hur utformningskraven kan komma att tillämpas. Dessa uttalanden tillsammans med rättspraxis har i praktiken medfört att strängare/mer detaljerade krav ofta bedöms kräva stöd i detaljplan. För att vara på den säkra sidan läggs kraven därför fast i planen, vilket kan ske utan någon större risk för bakslag vid överklagande av en ”alltför detaljerad plan”. Alternativet att vänta med de hårda kraven till bygglovprövningen anses alltför osäkert! 

Detta kan vara en orsak till att detaljeringsgraden i detaljplaner har ökat, vilket föranledde följande kommentar från Plan- och byggkommittén: Detaljplaner bör i större utsträckning kunna göras mer översiktliga. En detaljplan bör så gott som uttömmande behandla frågor som rör mark- och vattenanvändning och byggandets omfattning, dvs. byggrätterna, men även kunna reglera frågor som rör byggnadernas utformning i de fall det behövs för att tydliggöra bebyggelsens karaktär och struktur.

Men nu är situationen som den är. Dagens detaljplaner, med vidhängande gestaltningsprogram, är ofta så detaljerade att bygglovprövningen inte fyller någon reell funktion för bebyggelsens yttre utformning. Frågan är då om det verkligen behövs två beslut – både detaljplan och bygglov. Räcker det inte med ett ”byggbeslut” för att dels få en enklare process, dels slippa den friktion som ibland uppstår vid samordningen mellan detaljplanen och bygglovet?

Avslutande kommentarer

Trots kritik från flera håll att detaljplanerna har blivit alltför detaljerade – tycks utvecklingen ändå gå mot alltmer detaljerade planer! Vad eller vem driver den utvecklingen? Är det politiker, planarkitekter, konsulter, grannar (eller forskare?) som inte fullt ut behöver ta ekonomiska konsekvenser av sitt agerande? Eller är det byggherrarna själva, som lägger sig på en för hög ”startnivå” när de ska sälja in sina projekt till kommunen?

Hursomhelst, givet den utveckling som skett ifrågasätter vi om de s.k. gestaltningsprogrammen bör ha status av formella planbestämmelser. Dessutom – om det är så att detaljer läggs fast tidigt i planprocessen – vad blir utrymmet för ett reellt medborgarinflytande?

Slutligen; verkar det inte lite överflödigt att besluta om både detaljplan och bygglov, när besluten i princip avser samma sak? Lagstiftaren bör därför öppna upp möjligheten att, i vissa situationer, kunna fatta ett enda ”byggbeslut”.

PLAN nr 2-3 år 2012 är på ingång

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 2-3 år 2012 är på ingång, kommer att distribueras till alla medlemmar den 14 juni. Temat för detta nummer är “planeringsprocesser”. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer se då till att bli medlem genom att klicka här.  Ni kommer då också få PLAN nr 1 2012.  Vi vill också påminna om FFS Stockholm Mälardalen och PLAN:s gemensamma mötesplats "PLAN releasefest" den 14 juni med start kl 16:30 på Mälardalsrådets kansli på Hantverkargatan 3H.

Innehållsförteckningen nr 1-2 år 2012

Tema Planeringsprocesser: Introduktion • Mats Johan Lundström Norsk og svensk PBL – i ulika retninger? • Helge Fiskaa Att få saker att hända med strategiska planeringsprocesser • Charlotta Fredriksson Framgång i planeringsprocesser • Erik Hedman [SKA] Sociala konsekvensanalyser – planering med människor i fokus • Lisa Wistrand Så skapas en hållbar dagvattenhantering • Kristina Hall, Ulf Thysell & Hans Bäckman Debatt: Vilken framtid ska planeringen välja? • Carl Axling & Jimmie Andersén

Därtill: Aktuell plan: Norra Vrinnevi, Norrköping Ny kunskap om cykeltrafikanter och cykelstaden • Tobias Nordström Strategier för bärkraftig stadsutveckling • Kjell Nilsson & Thomas Sick Nielsen ESPON s efterfrågestyrda projekt – nya möjligheter för samhällsplanerare och forskare • Snickars mfl Det behövs ett nytt system för planer och tillstånd! • Thomas Kalbro, Eidar Lindgren & Jenny Paulsson Litteratur: Vykort – men från när? • Bosse Bergman anmäler Ola Anderssons Vykort från Utopia

Inbjudan FFS Stockholm Mälardalen+PLAN redaktionens gemensamma mötesplats 14 juni 2012: PLAN releasefest

Föreningen för samhällsplanering (FFS) har givit ut tidsskriften PLAN sedan föreningens start 1947. Torsdagen den 14 juni ordnar FFS Stockholm-Mälardalen och PLAN:s redaktion en gemensam releasefest för PLAN nr 2-3 som har temat Planeringens processer. Kom och träffa och lyssna till några av PLAN:s tidigare och nutida redaktörer samt några av artikelförfattarna i PLAN nr 2-3. Passa även på och diskutera fram kommande tänkbara teman för PLAN. Vi är hos Mälardalsrådet, på Hantverkargatan 3 H i Stockholm, som bjuder på enklare förtäring och vin/öl/alkoholfria alternativ.

Program 16:30 Samling 17:00 Enklare kortare föredragningar 18:00 Fortsatt mingel

Inbjudan FFS Stockholm Mälardalen mötesplats 10 maj 2012: Besök hos MMÖ

Mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt är överinstans i miljörättsliga mål, fastighetsrättsliga mål, expropriationsmål samt plan- och byggrättsliga mål. Föreningen för Samhällsplanering inbjuder sina medlemmar till ett besök hos Mark- och miljööverdomstolen och en diskussion: Vem som ska egentligen bestämma över marken: Stat eller Kommun? Juridik eller Politik? Eller rent av “marknaden”? Program 16:30 Presentation av Mark- och miljööverdomstolens tekniska råd Carl-Gustaf Hagander, tidigare verksam vid bl a Länsstyrelsen i Stockholms län. 17:15-18:00 Frågestund/Diskussion

Datum/Tid och Lokal/Adress Torsdag 10 maj 2012, Klockan 16:30 - ca 18:00 Lokal: Gyllene Salen, Stenbockska palatset, Adress: Birger Jarls Torg 16, Riddarholmen, Stockholm

Förutsättningar: Vill du gå på denna mötesplats måste du vara medlem i FFS Bli medlem på www.planering.org

Inbjudan Se även inbjudan i pdf-format.

PLAN nr 1 år 2012 är på ingång

Föreningen för Samhällsplanering (FFS) tidskrift PLAN nr 1 år 2012 är på ingång, kommer att distribueras till alla medlemmar i början av april. Temat för detta nummer är “gestaltning”. Är ni inte medlemmar i FFS och vill läsa detta nummer se då till att bli medlem genom att klicka här.  Ni som redan är medlemmar kommer att samtidigt med PLAN nr 1 få era inbetlningskort för år 2012.

Innehållsförteckning PLAN nr 1 år 2012 Nytt och Noterat Ledare: Kommunikatör, inspiratör, förhandlare …

Tema Gestaltning Introduktion • Mats Johan Lundström Vad är Landscape Urbanism? • Thorbjörn Andersson Att ta vara på ljuset – klimatsmart stadsplanering • Bengt Sundborg Trafikplanering med stadskvaliteter • Anna-Johanna Klasander & Lina Gudmundsson Offentliga miljöer behöver medveten gestaltning • Maria Håkansson med flera coLAB City och rummets innovativa kapacitet • Caroline Dahl & Per-Johan Dahl

Aktuell plan: Estö, Nynäshamn Vilken betydelse har miljön för trygghet och säkerhet i Stockholms tunnelbana? • Vania Ceccato Planering i landsbygder – en framtidsfråga också för städer • Landsbygdsnätverket English Abstracts