Back to All Events

Lanseringswebinar PLAN - Planering och politik

Den 2 september bjuder Föreningen för samhällsplanering in till lunchwebinarium för lansering av senaste numret av tidningen PLAN. Vi får höra om partiernas viktigaste planeringsfrågor men framför allt träffar vi tre ledande experter på planering och socialt hållbar bostadsförsörjning.    

 När? 2 september klockan 12:00-13:00

Var? Digitalt via zoom 

Agenda

  1. Hej och välkomna!
    Moderator och föreningens styrelsemedlem Patrik Faming (Tyréns) hälsar välkomna.

  2. .Kort från PLANs redaktörer
    PLANs redaktörer berättar om aktuellt nummer och gör ett svep över vad de olika regeringspartierna tycker och tänker om samhällsplaneringens roll i omställning till ett hållbart samhälle, hur de tycker att PBL fungerar och om bostadspolitiken!

  3. Sänk tröskeln till en god bostad Karolina Skog, regeringsutredare
    Under våren 2022 överlämnade utredningen om en socialt hållbar bostadsförsörjning sitt betänkande till regeringen. Regeringens utredare och Sveriges tidigare miljöminister Karolina Skog ger oss en inblick i rapporten och förslag kring vad som krävs för en socialt hållbar bostadsförsörjning. 

  4. Att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden Robin Svensén, avdelningschef ekonomi och social hållbarhet, Tyréns.

    Under våren 2022 lämnade utredningen om förslag för att underlätta för förstagångsköpare på bostadsmarknaden sitt betänkande till regeringen. Robin Svensén var huvudsekreterare i utredningen och ger oss en inblick i förslagen. Han ger oss även inblick i andra verktyg för att skapa en socialt hållbar bostadsförsörjning. 

  5. Kan möjligheternas byggregler och samhällsbyggandets regelforum underlätta för en socialt hållbar bostadspolitik? Kristina Gabrielii, programIedare IQ samhällsbyggnad och programchef SmartBuilt environment
    Vad krävs av våra regelverk och processer för att skapa en socialt hållbar bostadspolitik? Kristina Gabrielii ger oss en inblick i Samhällsbyggandets regelforum - ett initiativ för ökat aktörsansvar för att utveckla befintliga och nya regelverk som möjliggör ett modernare, effektivare och mer innovativt byggande. Med helhetssyn, hållbarhet och långsiktighet som ledstjärnor. Vi får även höra kort om Möjligheternas byggregler – Alltså Boverkets modernisering och förenkling av såväl BBR som EKS för att kunna bidra till ett snabbare och mer kostnadseffektivt byggande.

  6. Vad krävs för en socialt hållbar bostadspolitik? Paneldiskussion med våra föredragshållare.
    Patrik Faming modererar.