Back to All Events

Snicksnack: Planeringsideal och politik

  • Krook & Tjäder Prinsgatan 12 Göteborg (map)

Uppdatering: Idag är det dags för snicksnack. För dig som deltar digitalt finns länken här: https://us06web.zoom.us/j/81380539787

Planering, arkitektur, gestaltning och stil – handlar det om makt eller smak?

Hur agerar planerings- och arkitektkåren när politiken beställer projekt i en viss stil? Är det något nytt eller har relationen mellan beställare och arkitekt alltid varit formerande för hur våra städer och hus ser ut? Från historiska stadsplaner till markanvisningar i ”klassisk stil” – är det egentligen en önskan om högre kvalitet och starkare formspråk eller tycker vi att det var bättre förr?

FFS Väst arrangerar ett Snicksnack för att diskutera hur politisk smak, folkligt tycke och en splittrad profession tillsammans kan sätta stilen för våra städer.


Torsdag den 2 juni, kl 17.30–19.30

Plats: Krook & Tjäder, Prinsgatan 12, Göteborg

Fika på plats: gratis för medlemmar, 80 kr för icke-medlemmar .

Anmäl dig med formuläret nedan.


Medverkande:

Rasmus Waern är arkitekt, historiker, skribent och arkitekturkritiker. Rasmus inleder med ett historiskt perspektiv på stil och smak och resonerar bland annat om ifall det finns ett arkitekturideal idag?

Lukas Memborn är arkitekt på Fastighetskontoret i Göteborg. Han fick i uppdrag av politiken att ta fram en modern version av Göteborgs historiska stadsplan - kan man ta med 1800-talets planeringsideal in i framtiden?

Kristina Peters är arkitekt och VD för Arkitema Sverige. Kristina ingick i ett av teamen som vann markanvisningen i Upplands Väsby med tydligt uppdrag om att rita klassisk arkitektur. Vad är det och hur tar man sig an uppgiften som arkitekt?

Varmt välkomna!

Snicksnack är öppet för alla!

Du kan även delta digitalt via Zoom: https://us06web.zoom.us/j/81380539787

Förbered dig gärna genom att ladda hem Zoom. Följ sedan länken när mötet börjar eller fyll i siffrorna i slutet som ID när du öppnar Zoom.

Presentationerna spelas in och publiceras sedan på föreningens YouTube-kanal.

Frågor om evenemanget: ffs.vast@gmail.com

Later Event: June 14
Guidad tur i Oceanhamnen