Back to All Events

FFS Väst: Att planera för vatten (Zoomsnack + stadsvandringar)

Klimatförändringar, höjda vattennivåer, extremt väder och helt vanligt väder – stadsplaneringen behöver hantera vatten i många olika former och planera för både det bästa och värsta scenariot. Hur förtätar vi städer med vatten i åtanke? Hur kan parker och grönområden vara både klimatsäkra och fungera som sociala rekreationsytor?

FFS bjuder in till diskussion och inspiration om innovativa, vackra, sociala och smarta lösningar för dagvattenhantering och lyfter samtidigt frågan i ett större sammanhang. Hur planerar man för skyfall och hur hanterar man översvämningar här och nu? Vad behöver planeraren väva in i sitt arbete, i stort och smått?

Föreningen för samhällsplanering väst bjuder in till ett helt nytt upplägg där vi kombinerar en digital lunchföreläsning med inte mindre än tre stadsvandringar!

Anmälan till respektive aktivitet sker genom formuläret längst ner på sidan.

Digitalt zoomsnack

Dag: 28 september
Tid: 12.00-13.00
Länk: https://zoom.us/j/4985394265
Förbered dig gärna genom att ladda hem Zoom. Följ sedan länken när mötet börjar eller fyll i siffrorna i slutet som ID när du öppnar Zoom. Zoomsnack är öppet för alla och kommer att spelas in.

Mette Lindahl-Olsson som är enhetschef för enheten för naturolyckor och beslutstödsystem på MSB berättar om ett nationellt perspektiv på klimatåtgärder för höga vattennivåer, skyfall och översvämningar. Hur ska vi ta höjd för framtiden och samtidigt hantera kriser som uppstår redan idag?

Malin Fornstedt projektledare på Park- och naturförvaltningen i Göteborg berättar om strukturplaner över hela staden som visar på hur vattnet rinner vid skyfall och där man identifierar lämpliga skyfallsytor, vilket ledde till ett projekt i Opalparken som utformas för att kunna ta hand om och fördröja vatten vid extrema regn.

Stadsvandringar

Dag: 28 september
Tid: 17.30 - 19.30

Stadsvandringarna sker samtidigt i respektive stad. Vi bjuder på godis och frukt, ta gärna med egen matsäck om du vill!

Göteborg
Vi träffas vid hållplats Ättehögsgatan och blir guidade av landskapsarkitekten Hanna Larsson från Liljewall och Hanna af Ekström från Göteborgs universitet som berättar om Munkebäcksparken. Kontakta Cecilia om du inte hittar eller har några frågor: 0730 27 25 03

Uddevalla
Vi träffas vid Bohusläns museum utanför entrén och blir guidade av Stefan Björling från Uddevalla kommun som berättar om skyfall, översvämning och framtida planer angående dagvatten i Uddevalla. Kontakta Dimitris om du inte hittar eller har några frågor: 0707 74 09 09

Skövde
Delta via Zoom: https://zoom.us/j/4985394265
Digital stadsvandring med Tomas Ekelund som visar oss runt på karta och leder samtalet om Skövdes arbete med en genomförd risk- och sårbarhetsanalys kring klimatanpassning och det tvärsektoriella arbetssättet runt dagvattenfrågor, samt detaljplanen för Humlevägen med sitt tydliga hållbarhetstänk. Kontakta Åsa vid frågor: 070759 21 25

Kontakta föreningen på email: ffs.vast@gmail.com

Anmälningsformulär