Back to All Events

Zoomsnack: Kan alla växa? Regionala och kommunala tillväxtmål

Ur ett historiskt perspektiv har planerare och politiker gravt överskattat Sveriges tillväxtpotential. Trots det har nästan alla kommuner och regioner som strategi att växa i befolkning? Men vad förväntar man sig av befolkningstillväxt? Är det rimligt att alla ska växa? Hur planerar man utifrån befolkningsminskning? Hur ser urbanisering och flyttmönster egentligen ut?

Nils Björling, forskare inom forskargruppen urbana och regionala omvandlingar på Chalmers inleder med en presentation som berör behoven av att utveckla helhetsperspektiv för hur vi förstår tillväxt och hur planering för en mångfald av livsmiljöer stärker samhällets möjligheter att hantera förändring över tid. Särskilt de förändringar vi ännu inte känner till.

Jan Amcoff, Universitetslektor docent vid Kulturgeografiska institutionen Uppsala universitet tar vid med reflektioner kring befolkningsstatistiken som SCB presenterade för 2020 som visadeatt fler människor, för första gången på många år, flyttade från än till Stockholm. Istället för att spekulera kring en ny grön våg, pandemieffekter och problematisk bostadsmarknad tar han ett forskarperspektiv och funderar på vad vi hittills vet och vad vi inte vet (men skulle behöva veta för att pröva förklaringarna).

Jan Jörnmark, tidigare docent i ekonomishistoria och nu politisk konsult sätter diskussionen i ett historiskt perspektiv med spaningar på dagens situation.

Varje talare skickar med varsin fråga till gruppdiskussioner där ni deltagare får gå djupare in på temat.

Länk: https://zoom.us/j/99762699704

Förbered dig gärna genom att ladda hem Zoom: https://zoom.us/signup
Följ sedan länken när mötet börjar eller fyll i siffrorna i slutet som ID när du öppnar Zoom.

Zoomsnack är öppet för alla!

Zoomsnack kommer att spelas in.

Kontakta föreningen på email: ffs.vast@gmail.com Vill du veta mer om föreningen eller bli medlem, gå in på: www.planering.org

Anmälan via formuläret nedan. Varmt välkomna!