Back to All Events

STADSPLANERING FÖR AKTIVA BOTTENVÅNINGAR

  • Läppstiftet 1 Lilla Bommen Västra Götalands län, 411 04 Sweden (map)

Varför är det så svårt att skapa plats för kommersiella och ideella verksamheter i våra stadsrum?

Planprojekt har ofta ambitioner om så kallade levande bottenvåningar och lägger in centrumverksamhet i plankartan med goda intentioner. Men systemet bakom en fungerande verksamhetslokal är komplex. En fungerande lokal börjar i den stora skalans stadsstruktur och matematik, landar i en planbestämmelse och ska sedan möbleras, skötas och underhållas i symbios med verksamheten, gatan och stadsrummet. Och inte bara det – momssättningar, arbetsmiljölagar och hyresavtal påverkar lika mycket som de fysiska förutsättningarna.

 Föreningen för samhällsplanering bjuder in till Snicksnack där vi går ner i detaljerna och vrider och vänder på lyckade och mindre lyckade exempel av stadsplanering för aktiva bottenvåningar. Tillsammans lär vi oss mer om både kommersiella och ideella verksamheters förutsättningar att ta plats i stadsrummet.

 Cecilia Windh och Laura F Stål presenterar studien “Systemet bakom attraktiva kommersiella stadsrum” och ger perspektiv från alla olika aktörer som tillsammans fyller stadsrummet. De går ner i detaljerna, lyfter blicken och bidrar med både självklarheter och aha-upplevelser.

 Vet du hur momsreglerna kan ställa till det vid stadsplanering? Ulrika Hansson, skattejurist på Fastighetsägarna Sverige berättar varför det behövs en ändring i momsreglerna för ett effektivare och mera flexibelt utnyttjande av lokaler, något som särskilt påverkar den ideella sektorn.  

 

Torsdag den 25 november 2021

 Tid: 17.30 - 19.30

 Plats: Läppstiftet, Lilla Bommen 1 Göteborg

 Tilltugg: Fika beställs i samband med anmälan.

  

Vill du se live presentationerna digitalt?

Följ denna länk på Zoom:
https://zoom.us/j/94278003465

Mötets ID: 942 7800 3465

Lösenord: 819424

 Förbered dig gärna genom att ladda hem Zoom. Följ sedan länken när mötet

börjar eller fyll i siffrorna i slutet som ID när du öppnar Zoom.

 Presentationerna spelas in men formatet är anpassat efter det fysiska mötet och vi hoppas att du vill vara med oss på plats!

 Snicksnack är öppet för alla!

Earlier Event: October 28
AW med planeringsquiz
Later Event: December 2
Stadsvandring i Norrköping