Vem är staden? Pågående utställning med utgånspunkt i Stockholm och Nairobi

Alla växande städer i världen kämpar med likartade utmaningar – hur kan staden växa och samtidigt bli hållbar, trygg och attraktiv för alla? Hur social, etnisk och ekonomisk segregation kan motverkas är högaktuella frågor för både Nairobi och Stockholm. Är vi alla del av samma stad? Vem är staden? I Vem är staden?, en pågående utställning fram till den 16/2 2014 på Arkitektur- och Designcentrum i Stockholm, ges perspektiv på kulturens roll som motor för stads- och samhällsutveckling.  Här möter vi berättelser, tankar och intryck från Nairobi och Stockholm. Projektet initierades 2011 och är ett samarbete mellan the GoDown Arts Center i Nairobi, Arkitektur- och designcentrum, Kulturhuset i Stockholm samt organisationen Mimeta och stöds av Svenska PostkodLotteriets Kulturstiftelse.

Frågor om identitet, delaktighet och en socialt sammanhållen stad lyfts genom konstnärliga processer. Det är en multidisciplinär utställning och de medverkande är arkitektelever från KTH, koreografen Björn Säfsten med dansare, konstnären Cyrus Kabiru, designern Samir Alj Fält med Design Lab S, videokonstnären och filmaren Erik Rosshagen,  fotografen Magnus Rosshagen med sina elever vid Mediagymnasiet i Nacka, konstnär Saadia Hussain från Förorten i Centrum, kulturkritikern och författaren Ingela Lind, foto- och videokonstnären James Muriuki, performancekonstnären Miriam Syowia Kyambi, filmaren Teddy Goitom från Stocktown och arkitekterna Ulrika Stenkula och Victoria Walldin från White arkitekter, tecknaren Vanja Larberg, skribenten Per Wirtén, konsthistorikern Lydia W. Muthuma och skådespelaren Robert Fuchs. Hela programmet finns att ta del av här.

Vemarstaden