Vinnarna av Sveriges Arkitekters priser 2013

Sveriges Arkitekter delar årligen ut priser. Vi brukar normalt vara duktiga att sprida information om vinnarna, men har hittills inte gjort detta - men bättre sent än aldrig. Årets priser delades ut den 8/11 i samband med Arkitekturgalan på Stockholm Water Front i Stockholm. Följande priser delades ut:

  • Kasper Salin-priset
  • Sienapriset
  • Bostadspriset
  • Guldstolen
  • Årets arkitekturkritiker

Kasper Sain priset 2013: Nya krematoriet på Skogskyrkogården

Nya krematoriet på Skogskyrkogården i Stockholm tilldelas Kasper Salin-priset 2013. Ansvarig arkitekt Johan Celsing, Johan Celsing Arkitektkontor. Byggherre Stockholm stads kyrkogårdsförvaltning genom Mats Larsson. Juryns motivering lyder "Det nya krematoriet, ett lugnt och precist tillägg till den helhetskomposition som Lewerentz och Asplund en gång skapade. Krematoriet kommer snabbt att bli en naturlig del av världsarvet ".

b32355

Sienapriset år 2013: Hamra Nationalpark, Ljusdal

Hamra Nationalpark, Ljusdal belönas med Sienapriset 2013 som ges till årets bästa utemiljö med motiveringen: "Hamras nationalpark och dess nya entréer har genomförts med största respekt för landskapet och, genom god planering samt teknisk precision, har anläggningen uppförts med minimal skada på omgivande mark och vegetation." genom White arkitekter landskapsarkitekt LAR/MSA Martin Ehn Hillberg. Byggherre: Naturvårdsverket genom Länsstyrelsen i Gävleborg, Rie Stagegaard.

b32309

Bostadspriset 2013: Kv Rosmarinen, Helsingborg

Kv Rosmarinen, Helsingborg får Bostadspriset 2013 för att "projektet visar på möjligheten att med genomarbetad gestaltning och noga styrd process göra det enkla exklusivt och skapa alternativ till traditionella småhusområden". Arkitekt Griab genom SAR/MSA Anders Lundin, Abbas Chahrour och arkitekt Juha Huhtilainen, på uppdrag av HSB Nordvästra Skåne genom Ulf Nordström och Helena Pantzar.

b32293

Guldstolen år 2013: Armaturen Ascent

Armaturen Ascent Belönas med Guldstolen 2013 för bästa nyligen färdigställda möbel satt i serieproduktion. Juryn motiverar valet med orden: "med sina fina närmast tidlösa proportioner ger Ascent ett reducerat tilltal, och inbjuder samtidigt till raffinerad behandling av det artificiella ljuset". Formgivare är Daniel Rybakken för Luceplan.

Årets arkitekturkritiker år 2013: Dan Hallemar

Dan Hallemar tilldelas Kritikerpriset 2013 för " ett mångårigt och engagerat bidrag till att bredda och fördjupa svensk arkitekturkritik".

b32199

Dan Hallemar