Oväntat resultat i rangordning över de 100 bästa public spaces i USA/Canada

Webbsidan Planetizen och Projektet om public spaces (PPS) startade en undersökning tidigare i år i syfte att få veta vad planerare och designers anser vara de 100 bästa offentliga platser i USA och Kanada. Men istället för att presentera en "opartisk lista över de mest hyllade offentliga platserna" så blev rangordningen delvis beroende av aktiv lobbying för att öka antalet röster för sina respektive lokala platser. Ändå menar Planetizen att listan är intressant: Detta är platser som de som röstat verkligen brinner för. Genom upplägget av undersökningen kunde därför, The Circle, en liten rondell park i staden Normal, Illinois, designad av Chicago-baserade HOERR Schaudt landskapsarkitekter slå ut New Yorks Central Park och High Line Park, liksom Millennium Park i Chicago. Planetizen talade med borgmästare Chris Koos i Normal, som sade: "Jag tror att The Circle är en offentlig plats som står på egna ben med ett unikt, inbjudande och innovativt utrymme".

De tio i topp platserna: 1. The Circle, Uptown Normal, Illinois

2. Temple Plaza, New Haven, Connecticut

3. Campus Martius Park, Detroit, Michigan

4. Cal Anderson Park, Seattle, Washington

5. CityArt Walking Sculpture Tour, Mankato, Minnesota

6. Bryant Park, NY, NY

7. Pittsburgh Market Square, Pittsburgh, Pennsylvania

8. Arts District at Bay Street, Bellingham, Washington

9. Balboa Park, San Diego, California

10. Church Street Marketplace District, Burlington, Vermont

Resten av topp 100-listan innehåller många av de parker, gator och viktiga offentliga platser man kan förvänta sig. Ikoniska och otroligt välbesökt Central Park i New York City, designad av Frederick Law Olmsted och Calvert Vaux, kommer in på en förvånansvärt låg 32: a plats, medan art-deco Lincoln Road i Miami, en måste-stopp för alla som besöker Miami Beach är längre ner på 62:e plats. Den stora Ferry Building / Farmer 's Market och Crissy Fields i San Francisco fick bara 31:e och 39:e plats. Samtidigt är omtalade  High Line Park, designad av James Operations Corner, på 12: e plats. Offentliga platser i Kanada saknas naturligtvis inte, men finns knappt med på denna lista: Kanada kommer in i listan på 71:e plats med Stuart Park i Kelowna, British Columbia. Ta en närmare tid på hela listan över de 100 bästa offentliga utrymmen i USA / Canada och där kan du också fördjupa dig i de platser som finns på topp 10 listan.

Som ett komplement till detta projekt, frågade Planetizen också tre ledande arkitekturkritiker, en författare, två landskapsarkitekter och en tillväxtexpert om sina topp 10 offentliga utrymmen. Det kan konstateras att det blev ett relativt olikartartat resultat imellan dessa experter, med undantag för High Line Park, Central Park, NYC, Millennium Park, Chicago, och Stanley Park, Vancouver som fanns på flera av experternas listor.