Back to All Events

Stadsdrömmar: En arkitekturfilmfestival


  • Kulturhuset Palladium 12 Storgatan Växjö, Kronobergs län, 352 31 Sweden (map)

En stad förändras hela tiden, men på vissa platser och vid vissa tidpunkter kan denna förändring vara chockerande stor. Rörelse kan vara människor som rör sig i eller till staden, men staden kan också röra sig – som Kiruna!

Festivalen är öppen för alla och vänder sig till alla. Under Stadsdrömmar 2016 kan du prata och diskutera om arkitektur och stadsplanering.

Genom film, bildspel, affischer, utställningar m.m. fylls Kulturhuset Palladium av tankar om stadsdrömmar, arkitektur och planering med det aktuella temat: Förändring och Rörelse!

Program (8,7 MB)

Affisch (19 MB)

PROGRAM

LÖRDAG, 19 NOVEMBER

Henrik Wibroe, stadsarkitekt i Växjö, introducerar festivalen & Fabian Svensson, filmare och fotograf, introducerar sin film En värld av kalk.

13:00 ÖPPNING

13.20 EN VÄRLD AV KALK (30 min)

En värld av kalk är en reflektion över människans relation till naturen. Filmen ut spelar sig i ett nedlagt kalkbrott. i Lim hamn i södra Sverige, en plats där människan har förändrat och exploaterat landskapet. En film om vår tid, de spår människan lämnar efter sig, och naturens förmåga att anpassa sig.

Regi: Jens Klevje, Fabian Svensson

Land: Sverige 2012

14.00 THE HIGH LINE (54 min)

Diller Scofidio + Rentro: Reimagining Lincoln Center and the High Line Dokumentär om omvandlingen av en upphöjd, övergiven järnväg. Två närboende startade en förening som har förvandlat järnvägen till en offentlig park. Parken är ett av New Yorks främsta besöksmål med sex miljoner besökare per år.

Regi: Muffie Dunn & Tom Piper

Land: USA 2012

15.00 FIKA & MINGEL

PM bjuder på fika i salongen

Återblickar av Lars-Göran Rydqvist, fotograf på Smålandsposten. Filmer som blandar stillbild och rörlig bild, som lappar över varandra och visar hur stadsmiljön i Växjö förändrats - hus för hus.

15.30 DISKUSSION

Henrik Wibroe leder samtal om förändring och förtätning i Växjö.

16.30 KIRUNA RYMDVÄG (52 min)

Historien berättas på två nivåer. dels en dokumentär som beskriver rivningen av husen på Bromsgatan i Kiruna för att möjliggöra gruvbrytning, dels en animerad del som handlar om Liselotte Wajstedts barndomsminnen från sin uppväxt på gatan.

Regi: Liselotte Wajstedt

Land: Sverige 2013

SÖNDAG 20 NOVEMBER

13.00 SHANGHAI SPACE (60 min)

En film i serien ”Cities on Speed”. Shanghai är i konstant förändring. Varje år växer staden med en halv miljon nya invånare. Filmen belyser bristen på plats på två sätt. Dels genom en skildring av det pensionerade butiksbiträdet Xixian Xus tvångsflyttning från det mera centrala Shanghai till förorten. Dels invigs vi i professor Yu Shus stadsplanemässiga överväganden om Shanghais framtida expansion - sker den på bäst möjliga sätt?

Regi: Nanna Frank Möller

Land: Danmark 2009

14.00 DISKUSSION & MINGEL

Arrangörerna bjuder på enkel fika.

15.00 HOTELLET (81 min)

Hotellet är en dokumentärfilm om hotell, och om människorna som befolkar dem. Det är en film om människors relation till en typ av tillfällig bostad som kan vara både gömställe, fristad. paradis, helvete. livsstil eller fantasi. Här blir lobbyn, korridorerna. baren och rummen spelplatser för anekdoter. tragedier. komedier och lustspel.

Regi: Kristian Petri

Land: Sverige 2016